NUR LIYANA ABDUL RAHMAN

Baru berusia 30 tahun tapi pelbagai kejayaan membanggakan telah dikecapi wanita muda ini. Mula berjinak-jinak dalam dunia perniagaan sejak zaman universiti lagi, Nur Liyana Abdul Rahman atau mesra disapa Yana mampu tersenyum bangga apabila kerja keras selama ini membuahkan hasil menguntungkan. Lebih manis, daripada perusahaan pakaian… Yana yang merupakan pengasas LeeyanaRahman turut mengembangkan sayap perniagaan dalam industri kosmetik dan terbaharu, bisnes makanan!

Diam tak diam dah sembilan tahun jenama LeeyanaRahman berada di pasaran. Seperti kebanyakan usahawan lain, Yana juga terlepas ditipu dan berdepan situasi sukar saban tahun. Bagaikan sudah lali dengan kritikan pelanggan, Yana bagaimana pun cekal mengharungi dugaan dan sedaya upaya memperbaiki kualiti perniagaan pada masa depan.

IKLAN

Terus kreatif mempelbagaikan cabang bisnes yang ada, Yana ketika dihubungi Nona teruja berkongsi perkembangan terbaharu LeeyanaRahman. “Sejak PKP butik sekejap tutup sekejap buka. Jadi kami memang 100% fokus kepada online retail and reseller. Buat masa sekarang, kami tengah tunggu production koleksi Raya 2021 untuk siap. Di samping itu, kami juga tengah dalam proses membesarkan warehouse dua kali ganda dari asal.

Selain sedang sibuk uruskan bisnes baru iaitu ‘Tepung Pengaseh’ yang akan dilancarkan pada 12 Mac ini. Alhamdulillah, walaupun stok belum ada tapi kami sudah menerima stokis dan agen yang berdaftar yang dah purchase almost 200 orang dah. Tepung Pengaseh ialah bisnes tepung instant yang customer boleh buat kek dalam masa tak sampai 3 minit. Banyak kelebihan Tepung Pengaseh ini dan syukur permintaan sangat-sangat tinggi.”

Ditanya aktiviti Yana sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) susulan pandemik Covid-19, ibu kepada seorang cahaya mata ini menjelaskan, “Sepanjang PKP saya banyak habiskan masa dengan design baru untuk LeeyanaRahman. Alhamdulillah dalam tempoh itu juga saya dah berjaya siapkan sample production untuk September 2021.

PKP 2.0 kali ini saya rasakan lebih terancang daripada PKP yang lalu. Tahun lepas memang kami agak kelam-kabut sebab tak ada backup plan, tak ada plan B. Apatah lagi masa PKP awal hari tu ialah peak season untuk kami jual baju raya. Terus down sebab tak boleh nak buat apa. Tapi alhamdulillah, saya banyak belajar dari pengalaman tu. Bila PKP 2.0, bisnes semuanya berjalan lancar sebab kami dah ada planning dan belajar dari kesilapan tahun lepas. Malah, apa yang paling kami tak jangka ialah sale waktu PKP lebih dari target yang kita tetapkan.”

Empayar LeeyanaRahman berjaya bertapak kukuh dalam industri fesyen negara. Melihat kemegahan butiknya yang terletak di Bandar Baru Bangi pasti membuatkan sesiapa sahaja berasa kagum. Tidak hanya dikurniakan bisnes yang semakin berkembang maju, Yana juga bertuah kerana mampu memiliki rumah besar, beberapa kereta mewah dan mempunyai suami penyayang dan anak perempuan comel.

Menyingkap rahsia kejayaan wanita ini, Yana lantas berkongsi amalan. “Satu je. Balas jasa mak ayah, bahagiakan dia. Secara tak langsung mereka akan doakan kita. Saya rasa tu adalah salah satu rahsia kejayaan LeeyanaRahman. Dalam setiap gaji saya, saya akan dahulukan parents, family saya dan lebihan tu baru saya guna untuk kegunaan sediri.
Saya amalkan semua ini sebelum saya ada butik lagi. Waktu saya masih student UiTM, saya dah start bisnes LeeyanaRahman. Walaupun saya seorang student, saya tetap dahulukan parent saya setiap bulan after closing account. Saya tak pernah missed sampai sekarang.

IKLAN

Juga, setiap kali keluar rumah nak pergi office dengan harapan, ‘Aku nak cari rezeki hari ni bukan untuk aku seorang. Tapi untuk family, staf dan untuk team.’ Niat nak bagi manfaat untuk ramai orang dan setiap tahun saya akan bawa mak ayah dan mertua pergi umrah. Di sana saya akan doa betul-betul dan minta mereka doakan sekali untuk saya dan keluarga.”

Membahagiakan masa antara kerjaya dan keluarga nyata bukan tugas mudah. Tambahan pula ketika ini anak Yana baru berusia dua tahun dan memerlukan lebih perhatian. Bercerita mengenai kehadiran cahaya mata yang diberi nama Tyara Luthfia, Yana tanpa berselindung mengakui anak kecil inilah yang menjadi sumber kekuatannya.

“Memang sumber kekuatan saya ialah anak. Memandangkan saya bukan senang nak mengandung macam wanita lain. Saya dapat anak ini melalui kaedah IVF pada tahun 2019. Bagi saya anak saya sangat berharga dan dia dalah kekuatan untuk saya terus kerja kuat.”

IKLAN

Ujarnya lagi, sebagai menghargai pelanggan dan mahu membantu masyarakat yang terjejas akibat Covid-19, Yana turut terpanggil untuk memberi sumbangan. “Ya, kami banyak bagi sumbangan kepada yang memerlukan during Covid-19. Cuma kami tak tunjuk di media sosial. Alhamdulillah Year End Sale tahun lepas kami buat sale besar-besaran ‘Pandemic Hero Sale’ iaitu membeli sambil menderma dan kami dah berikan satu amaun kepada Tabung Mercy Covid-19.

Secara tak langsung customer yang shopping pun dapat pahala bila turut menyumbang kepada tabung berkenaan. Selain itu, salah satu sebab kami jalankan bisnes Tepung Pengaseh juga sebab kami sedar ramai sangat yang kena buang kerja sebab banyak company tak boleh sustain. Jadi, kami ambil langkah untuk buka bisnes baru untuk sama-sama jana income dengan team di samping buka peluang pekerjaan khusus untuk mereka yang memerlukan,” akhiri isteri Hafiz Hamid ini.

 

 

Kredit foto: Instagram Yana Lee