AZRINAZ MAZHAR HAKIM

Sekejap saja masa berlalu. Menjengah 15 September lepas genap setahun usia Areesya Malaykha, anak perempuan Azrinaz Mazhar Hakim dan Fairos Khan Abdul Hamid. Melalui foto-foto yang dikongsikan bekas personaliti TV ini di Instagram miliknya, jelas terserlah wajah bahagia seisi keluarga Azrinaz. Apatah lagi telatah dan gelagat comel Areesya sentiasa mencuri tumpuan dan menghiburkan followers dan peminat setia jelitawan ini.

IKLAN

Dalam majlis sambutan hari lahir Areesya Malaykha, bayi bijak ini diraikan penuh meriah dengan hiasan belon berwarna pastel dan aneka menu pencuci mulut menyelerakan. Areesya juga cukup bertuah kerana menerima dua biji kek lahir yang salah satu daripadanya bertemakan hidupan laut. Comel sangat!

Sebagai ibu, tiada ucapan yang lebih bermakna selain bersyukur melihat anak yang dikandung semakin menginjak usia dewasa. “You makes my life brighter. You brought soul into us. You gave happiness to your grandparents. You spark energy in our daily life. You complete what a marriage for. Through you, God gave us never ending rizqi.

Setahun yang penuh warna warni. 365 hari yang sungguh menyenangkan. Keletah yang ceria sentiasa. Senang kemana-mana. Looking forward to many more days and celebrations with you. Mommy and daddy wishes you the best of everything in this dunya and here after. May you be the coolness of our eyes.”

Mengimbas kembali kelahiran permata hati Azrinaz dan suami, kehadiran Areesya Malaykha pada tanggal 15 September 2019 jam 10.20 pagi seberat 2.75 kilogram benar-benar mengubah ‘corak’ kehidupan rumah tangga pasangan romantis berkenaan. Tidak sangka rezeki menimang cahaya mata tiba dengan cepat, Azrinaz dan suami mengakui Areesya menjadikan rutin mereka lebih bermakna.

Berkongsi momen terindah selepas kembali bergelar ibu, Azrinaz menjelaskan dia dan suami sangat teruja dengan amanah yang dikurniakan Allah SWT ini. Ujarnya, proses kelahiran kali ini dipermudahkan dan berjalan dengan lancar. Kali terakhir Azrinaz melahirkan anak adalah pada 11 tahun lalu.

Kasut yang sama pernah dipakai kakaknya, Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah
Kakak Areesya Malaykha (tengah)

Menerusi perkahwinan terdahulu bersama Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah, Azrinaz dikurniakan sepasang cahaya mata iaitu Pengiran Muda Abdul Wakeel 14 tahun dan Pengiran Anak Puteri Ameerah Wardatul Bolkiah berusia 12 tahun.

Genap seminggu dilahirkan, Azrinaz dan suami sepakat mengumumkan nama anak mereka iaitu Areesya Malaykha selepas bayi perempuan comel tersebut selesai bertahnik. Upacara tahnik disempurnakan Ustaz Muhamad bin Abdullah Al-Amin dan dibantu Ustaz Mohd Hafeez di kediaman mereka. Menurut ibu ini lagi, nama Areesya dalam Bahasa Arab membawa maksud tinggi dan kuat. Manakala Malaykha pula bermakna bidadari atau malaikat.

Pada penghujung tahun lalu, Azrinaz menjadi perhatian ramai apabila majlis cukur jambul Areesya Malaykha diadakan penuh indah dan mewah di sebuah hotel terkemuka di ibu negara. Ia merupakan majlis cukur jambul pertama yang direalisasikan dengan pelamin carousel ala Disneyland bergerak ilham Glam Weddings by Dato’ Rizalman! Untung Areesya Malaykha.

Harapan Nona, semoga Areesya Malaykha membesar dengan sihat, berjaya menjadi anak solehah dan membanggakan kedua-dua ibu bapa. Buat Azrinaz dan Fairos, semoga terus menjadi contoh ibu bapa terbaik dan tidak lelah mendidik serta mengasuh cahaya mata mereka ini ke jalan yang diredai dan diberkati Allah SWT.

 

Kredit: Instagram Azrinaz Mazhar Hakim